Valinnan paikka -seminaarin antia

Valintamuotoilijoiden ensimmäisessä aamuseminaarissa liikuttiin risteilyaluksen tunnelmissa, ja pohdittiin, miten erilaisia päätöksenteon ilmiöitä voisi soveltaa myynninlisäämiseen. Tässä muutama sovellusidea aamun annista.

Ihmisillä on taipumus valita kolmesta vaihtoehdosta keskimmäisin ja tämä usein muuttaa preferenssiä verrattuna tilanteeseen, että valittavana olisi vain kaksi vaihtoehtoa.

Ajatus menee kutakuinkin siten, että kolmesta eri hintaisesta ja kokoisesta/laatuisesta vaihtoehdosta keskimmäinen on turvallisin valinta ja siksi ihmiset useimmiten valitsevat sen. Kallein voi olla hieman ylihintainen tarpeisiimme, mutta ansaitsemme parempaa kuin huonoimman vaihtoehdon, ja siksi päädymme keskimmäiseen vaihtoehtoon.

Keskimmäisen vaihtoehdon periaatteen mukaisesti tulisi huolehtia, että esimerkiksi à la carte -ravintolassa kolme erilaista menu-vaihtoehtoa, joista keskimmäisen hinta on hieman korkeampi kuin aiemmin keskimäärin valitun menun hinta. Samalla huolehditaan, että keskimmäisen vaihtoehdon kate on kohdillaan. Samaa ilmiötä voidaan hyödyntää myös drinkkivalikoimassa ja muissa tuoteryhmissä.

Pienikin vaiva päätöstilanteissa passivoi ja ihmiset tyytyvät helposti default-ratkaisuun. Tunnistamalla päätöksenteonhetkistä pieniä, jopa olemattomilta tuntuvia kitkatekijöitä, voidaan saada aikaiseksi isoja vaikutuksia käyttäytymisessä.

Niinkin pieneltä vaivalta tuntuva asia, kuin taxfree-ostosten raahaaminen hyttiin ja sieltä maihin. “ei jaksa kantaa” -kokemus voi olla kaupan esteenä. Olisiko mahdollista tarjota asiakkaille mahdollisuus saada laivalle tehdyt ostokset toimitettuna hyttiin?

Baareissa oman vuoron jonottaminen voi tuntua tuskaiselta ja pöydästä nouseminen on riski menettää oma paikkansa. Yksi ratkaisu olisi luoda laivayhtiön mobiiliapplikaatioon toiminnallisuus, jolla voisi tilata ja maksaa jonon ohi noutotiskille. Lähes saman efektin saisi aikaa mahdollistamalla ravintoloiden ja baarien blokkareiden myyntioikeuden.

Seminaarissa keskusteltiin myös valintamuotoilun etiikasta ja siitä, kuinka tärkeää on, että yrityksissä ollaan tietoisia päätöksenteon ilmiöistä. Mikäli ihmisenmielen ajattelun logiikka ei ole hallussa, voi käydä siten, että syyllistytään itse ymmärtämättä esimerkiksi rahan tajun hämärtämiseen tai vastaavaan, kuluttajan kannalta epäeettiseen toimintaan.

 

Lisää on jo luvassa! Merkitse kalenteriisi seuraava aamuseminaarimme perjantaina 5.4. klo 8.45. Aiheena on ihmisten käyttäytymisen muuttamisesta digitaalisissa ympäristöissä.