Työkalu: EAST-viitekehys

Valintamuotoiluun on olemassa monia eri viitekehyksiä, malleja ja jopa teorioita. Tänään esittelyssä on lontoolaisen The Behavioural Insights Teamin EAST. BIT-yksikkö on haka keksimään erilaisia akronyymejä, ja siten EAST lyhentyy englanninkielisistä sanoista Easy, Attractive, Social ja Timely.

E niin kuin helppous

Mitä helpommaksi valinta tehdään, sitä todennäköisemmin valinta toteutuu. Vähennä valitsemisen ja päätöksenteon kitkaa. Entä voisitko tehdä jostain prosessin osasta oletusasetuksen? Jokainen ylimääräinen päätös, joka pitää tehdä, saattaa vähentää päätöksentekijän mielenkiintoa. Pidä viestisi yksinkertaisena ja riisu ylimääräiset elementit pois.

Attractive tarkoittaa houkuttelevuutta

Käytä elementtejä, jotka keräävät huomion. Tee asioista visuaalisia, houkuttelevia ja kauniita. Tai tee asioista henkilökohtaisia; käytä vastaanottajan nimeä, viiteryhmää, viimeisintä mielipidettä. Näytä että välität – niin, juuri sinusta. Houkuttelevuutta voi myös lisätä vaikkapa pelillistämisellä tai arvonnalla.

Social = sosiaalinen

Ihminen on sosiaalinen ja hän tekee paljon kuuluakseen laumaansa. Toisaalta hän voi tehdä paljon sen eteen, jotta näyttäisi nimenomaan oman laumansa kapinalliselta. Laumalla on silti väliä. Osoita suositteluilla, kuinka moni käyttäisi tätä palvelua. Kerro, kuinka moni asiakkaan viiteryhmästä on ottanut tarjomasi palvelun käyttöön ja ollut tyytyväinen. Tarjoa mahdollisuutta sitoutua palveluusi julkisesti.

Timely eli oikea-aikaisuus

Oletko tietoinen, milloin asiakkaasi tekee yleensä ostopäätöksen. Jos et, selvitä heti. Näin pääset mukaan päätöksentekoprosessiin. Entä onko asiakkaasi halukas tekemään jotain vuoksesi, mutta se usein unohtuu kiireen alle? Auta asiakastasi valitsemaan nopeasti. Voit vaikkapa mitata asiakaskokemusta sijoittamalla kassan jälkeen hymiöillä palautetta kerääviä ruutuja.

(EAST-kehyksestä on tehty myös oma korttipakkansa, jonka avulla voidaan kehittää valintamuotoiluideoita hyvin helposti ja monipuolisesti. Tätä kirjoitusta varten en löytänyt pakkaa myyvää verkkokauppaa, mutta kannattaa napata pakka talteen, jos vielä osuu kohdille.)

EAST – viitekehys, jonka sisältö on myös suhteellisen helppo muistaa.