Viikon ilmiö: Arkea helpottavat oletusasetukset

Oletusasetukset (default settings) ovat menetelmiä, joiden avulla hyödynnetään automaatioita vaikkapa tavoitteiden saavuttamisesssa. Oletusasetusten avulla voidaan myös kuroa kiinni aikomuksen ja toiminnan välistä kuilua, ja niiden avulla taklataan niitä hetkiä, jolloin ihmisen tiedetään olevan heikoimmillaan.

Yleensä ihmisten aikomus tulevaisuudessa voi olla huomattavasti jalompi, terveyttä edistävämpi tai vaikkapa rahaa fiksummin käyttävä kuin mitä todellisuudessa tapahtuu. Kun sitten totuuden hetki koittaa, saatetaan retkahtaa hyvistä aikomuksista ja suunnitelmista huolimatta. Vai etkö juuri sinä ole milloinkaan jättänyt kesken dieettiä tai katunut heräteostosta?

Työaika työaikana

Tällä viikolla HS julkaisi jutun Tapaus Oy:stä ja sitä luotsaavasta Timo Aallosta. He olivat tehneet kolmen viikon kokeilun oletusasetuksia hyödyntämällä: jokaisen työntekijän sähköpostilla on “aukioloajat” maanantaista perjantaihin klo 6-18. Näiden aikojen ulkopuolella sähköpostia ei voi käyttää. Sulku on tehty siksi, että työntekijät käyttäisivät sähköpostiaan vain työaikana, ja muu aika pyhitettäisiin muille aktiviteeteille. (Tarkennuksena: jokaisen työntekijän tuli kuitenkin sitoutua kokeiluun ainoastaan viikoksi.)

Hesarin jutussa työntekijät raportoivat parempia unia. Kokeilulla tavoiteltiin parempaa keskittymistä sekä työ- ja vapaa-ajan parempaa erottelua. Tutkimusprofessori Mikko Härmä kommentoi kokeilua hyvin positiivisesti ja oli sitä mieltä, ettei esimiestenkään tarvitse olla aina tavoitettavissa. Voipi olla, että nykyisessä itseohjautuvassa yhteiskunnassa tarvitaan jämäkämpiä työkaluja itsensä johtamiseen, myös ulkopuolelta.

Eläkesäästäminen haltuun Save More for Tomorrow -kampanjalla

Yhdysvalloissa, joissa eläkesäästäminen on enemmän yksilön vastuulla, on jo vuosia toiminut Richard Thalerin ja Shlomo Benartzin suunnittelema Save More Tomorrow -kampanja. Kampanja kehitettiin, jotta amerikkalaiset saataisiin sitoutumaan paremmin eläkesäästämiseen ja säästämään paremmin – ilman että heidän tarvitsisi varsinaisesti tehdä aktiivisesti yhtään mitään. Ainoa teko on sitoutua ohjelman edellytyksiin: jokaisesta palkasta maksetaan eläkettä automaattisesti ja jokaisesta palkankorotuksesta lähtee automaattisesti suurempi siivu. Ohjelmasta voi lähteä milloin tahansa ja palkankorotuksen aiheuttamalle maksuosuuden nostolle saa asettaa haluamansa kattosumman.

Tutkimustulokset kampanjasta olivat vakuuttavia. Ainoastaan se ryhmä (neljästä), joka oli mukana SMarT-ohjelmassa, onnistui nostamaan keskimääräistä eläkesäästämisprosenttiaan. Verrokki- ja muita käsittelyitä sisältäneissä ryhmissä säästämisprosentit laskivat pidemmällä aikavälillä. Benartzi esittelee kampanjan ja muita oletusasetuksiin pohjautuvaa valintamuotoilua täällä omassa Ted-puheessaan. SMarTista tulee varmasti vielä oma postauksensa jossain vaiheessa täällä blogissamme ja käymme casen ilmiöt läpi paremmin.

Mitä seuraavaksi?

Painitko nyt jonkun jatkuvan arjen haasteen kanssa? Vaatiiko tämä haaste tahdonvoimaa ja jatkuvien repsahduksien sietämistä? Oletusasetuksia voidaan hyödyntää monilla elämän saroilla ja kerromme mielellämme lisää. Täältä saat meihin yhteyden. Tai voit osallistua keskusteluun tunnisteella #oletusasetukset.

Lopuksi startataan viikonloppu oikein huonolla aasinsillalla.

Tohtori Livingstone, oletan.

– Henry Morton Stanley