Miten sairaala paransi turvallisuuttaan muotoilun avulla?

Sairaalan turvallisuus muodostuu monesta tekijästä. Monelle saattaa päällimmäisenä tulla mieleen, miten erilaisten ohjeiden luetteloiminen ja kiinnittäminen seinään on se tavallinen tapa ehkäistä tapaturmia tai parantaa henkilökunnan ja potilaiden turvallisuutta. Tai yhtä lailla toimivien vartiointi- ja aulapalveluiden käyttö voi liittyä turvallisuuden lisäämiseen. Uudempi tapa ymmärtää turvallisuutta on sairaalan työntekijöiden tunnistaminen inhimillisiksi toimijoiksi, joiden tunteet vaikuttavat päätöksentekoon ja sitä kautta työntekoon.

Rotterdamilaisessa silmäsairaalassa otettiin uusi käytäntö aamurutiineihin. Jokaisen vuoron alussa työtiimi esittäytyy toisilleen ja keskustelee keskenään ensimmäiset 10 minuuttia. Esittäytyminen pidetään siksi, että tiimeissä saattaa olla toisilleen tuntemattomia henkilöitä, joiden odotetaan tekevän saumatonta yhteistyötä heti vuoron alettua. Keskustelun alussa jokainen tiimiläinen kertoo värien avulla millä tuulella hän on. Vihreä kertoo hyvästä tuulesta, oranssi pienestä huolestuneisuudesta ja punainen stressistä. Kenenkään ei tarvitse eritellä kokemuksiaan – pelkästään sanoittaa tunteensa.

Seuraavaksi tiiminvetäjä tiedustelee, onko jotain, mitä koko tiimin tulisi tietää. Esimerkiksi viivytykset liikenteessä voivat vaikuttaa operaatioiden aikatauluihin. Tai leikkaukseen saattaa olla tulossa potilas, jolla on erityisiä tarpeita. Keskustelua jatketaan sairaalan omalla korttipakalla, jossa keskustellaan potilasturvallisuudesta. Näin ollen kymmenminuuttisen päättävä aihe on potilasturvallisuus.

Tällä pienellä rutiinin muutoksella potilasturvallisuustarkastusten tulokset ovat parantuneet ja hoitohenkilökunnan työtyytyväisyys on noussut 8.0:sta 9.2:een (asteikolla 1-10). Myös mallia kopioineet kohteet ovat raportoineet samanlaisia tuloksia. Mallin onnistumisen syitä on varmasti ainakin se, miten jokainen tiimiläinen tuntee olonsa tärkeäksi potilasturvallisuuden edistäjänä ja tärkeäksi osaksi tiimiä.

Tällaisen vuoron- tai päivänstarttikäytännön avulla voitaisiin varmasti lisätä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä myös muilla aloilla. Millaisen sovelluksen sinä tekisit teidän toimistollenne?

Lähde: Van der Heijde & Deichmann 2018. Harvard Business Review.