Valintamuotoilu Suomessa: alan julkaisuja

Tässä blogisarjassa selvitetään valintamuotoilun kenttää Suomessa – ketkä muut meidän pumpun lisäksi tuottavat sisältöä valintamuotoilun kentässä? Tänään tutkitaan alan näkyviä toimijoita ja julkaisua hieman epätieteellisellä poiminnalla.

Kun puhutaan valintamuotoilun päätieteenalasta tai teoreettisesta pohjasta, käyttäytymistaloustieteestä, on varmasti oleellista puhua myös tieteellisistä toimijoista ja julkaisuista alalla. Käyttämämme termi valintamuotoilu voi jopa itsessään olla joillekin harhaanjohtava, koska kaikki eivät miellä muotoilua tieteelliseksi. Eikä kaikki muotoilu tiedettä olekaan. Me kuitenkin haluamme käyttää tiedettä toimintamme kulmakivenä. Suurin osa toiminnastamme perustuu tieteellisiin julkaisuihin, tutkimuksiin, kenttäkokeisiin jne. Tarkoitus on nimenomaan tuoda päätöksenteon tiedettä yritys- ja julkisen puolen kenttään – ymmärrystä, miksi ihmiset toimivat niin ennustettavan epärationaalisesti, ja miten päästä päätöksenteon harhojen yli ja miten hyödyntää tätä tietoa päätöksenteon vinoumista.

Kansantaloudelliset aikakauskirjat

Taloustieteellinen Yhdistys Ry julkaisee taloustieteen sivistäviä julkaisuja, Kansantaloudellisia aikakauskirjoja, jotka ovat vapaasti luettavissa. Teksteissä on tietenkin taloustieteen koko kirjo edustettuna, mutta aina silloin tällöin teema liittyy myös käyttäytymistaloustieteisiin.

Tässä mainittakoon Hankenin Topi Miettisen teksti Richard Thalerista (lue tästä), Marja-Liisa Halkon ja Miettisen reilu kymmenen vuotta vanhempi kirjoitus “kuvailevasta talousteoriasta” tai “behavioralistisesta taloustieteestä” (lue tästä) sekä Kaisa Kotakorven teksti käyttäytymistaloustieteestä ja julkisen sektorin toiminnasta (lue tästä). Ota hetki ja sivisty! (P.s. Kannattaa myös tutustua yhdistyksen yleisiin tapahtumiin ja luentoihin, jos pyörit yleisemmin sivuilla.)

Tutkimuksia, julkaisuja ja väitöksiä

Maijastiina Jokitalon väitös oli mediassa esillä viime syksynä, hänen aiheensa käsitteli ruokailukäyttäytymistä ja lihomiseen liittyviä päätöksiä (tutustu tästä). Hän edustaa Vaasan yliopiston markkinoinnin laitosta. Aiheen voi kuitenkin niputtaa myös käyttäytymistieteisiin, koska työssä käsitellään esimerkiksi valinta-arkkitehtuuria.

Laurea-ammattikorkeakoulusta on julkaistu kaksi käytännönläheistä teosta, joita voidaan hyödyntää organisaatiojohtamisessa ja johtajan päätöksenteossa. Julkaisut kulkevat nimillä Päätöksenteon ilmiöt johtamisessa (lue tästä) ja Päätöksenteon ilmiöt johtajan arjessa (lue tästä). Tämä kappalehan on sitten täysin puolueellinen, koska Laurea on myös allekirjoittaneen opinahjo ja jälkimmäisestä linkkauksesta löytyy allekirjoittaneen ryhmätyö.

Yksittäinen yleisempi kandityö löytyi otsikolla Käyttäytymistaloustiede Oulun yliopistosta (luettavissa täältä). Toimikoon se yhdenlaisena introna aiheeseen. Puolestaan case-pohjaisia YAMKin opinnäytetöitä julkaistaan Laureassa, eli teorian lisäksi työssä tehdään jokin toimintaan perustuva tutkimus (listaus täältä).

Muita toimijoita

Nelli Hankonen toimii sosiaalipsykologian apulaisprofessorina, mutta käsittelee blogeissaan käyttäytymistieteitä ja käytöksen muutosta yleisemmin. Hän on myös kirjoittanut ainakin yhden oman (kriittisen) blogikirjoituksen tuuppauksesta, joka on yksi valintamuotoilun keinoarsenaalista. (Hänellä ei kuitenkaan liene taloustieteellistä taustaa.) Uuteen blogialustaan voi tutustua tästä. Hankonen vieraili myös hiljattain Tiina Lundbergin Huoltamo -ohjelmassa Ylen radiopuolella. Jakson voi kuunnella tästä.

Ajatushautomo Tänk on poliittisesti sitoutumaton toimija, joka haluaa edistää mm. kokeilukulttuurin edistämistä ja käyttäytymistaloustieteen hyödyntämistä päätöksenteossa. Tänk on ollut mukana esim. nyt pinnalla olevassa perustulokokeilussa. Valintamuotolijoista tuttu Markus Kanerva luotsaa Tänkiä sekä Marika Poutiainen on aiemmin työskennellyt myös Tänkissä. Tutustu hautomon ajatuksiin tästä.

Lopun hox hox

Jäikö jotakin puuttumaan? Kuka jäi mainitsematta epäoikeutetusti? Sivistä meitä ja kommentoi tämän kirjoituksen kommenttikenttään!

Viikon päästä selvitetään, miten valintamuotoilua voi opiskella ja oppia Suomessa. Muista myös seurailla lauantaisin ilmestyvää, kepeämpää Viikon ilmiö -sarjaa ja muita satunnaisia postauksia. Seuraa kanaviamme #valintamuotoilu- ja @valintamuotoilu-tunnisteilla somessa.