Viikon ilmiö: Sosiaaliset normit

Viikon ilmiö -sarjamme palaa tänä lauantaina ilmiöistä vahvimpiin, mitä tulee valintamuotoilussa ja käytöksen muutoksessa: sosiaalisiin normeihin.

Mistä ilmiössä on kyse?

Sosiaalinen normi tarkoittaa sitä, mikä on sosiaalisesti hyväksyttävää tai mitä saa tehdä ihmisten kesken. Teinit ovat hyvä rautalankaesimerkki sosiaalisista normeista; he toimivat pelkästään oman kaveriporukkansa odotusten, pukeutumis- ja käyttäytymiskoodien sekä edustamansa ryhmäidentiteetin mukaisesti. Usein teini-ikäisistä koostuva kaveriporukka näyttää ulkopuolisen silmiin hyvin samoilta ja monelle kaveritkin ovat sen hetken tärkein viiteryhmä. Normit eivät kuitenkaan rajoitu mihinkään ikäryhmään vaan kulkevat vahvasti läpi ihmiselämän. Evoluutiobiologinen näkökulma voisi olla, että ihmisen kannattaa mieluummin sopeutua joukkoonsa selviytyäkseen ja että kaikki vieras on vaarallista. (Allekirjoittanut ei kuitenkaan ole evoluutiobiologi.)

Sosiaaliset normit myös vaihtelevat ympäristön mukaan. Ihmisillä on erilaisia piirejä, rooleja ja jopa identiteettejä. Lisäksi ison kuvan normit ovat usein kulttuurisidonnaisia. Siksi jokin Kalliossa, Helsingissä, Pohjoismaissa, EU:ssa tai länsimaissa toteutettu asia voi olla järkevää, tavallista ja perusteltua. Sama asia voi alueen ulkopuolella näyttäytyä kummalliselta, tavoista poikkeavalta tai jopa halventavalta. Siksi meillä on niin paljon vastakkainasetteluja me vastaan muut. Siksi perustetaan kansallisvaltioita, unioneja, liittoja, klubeja ja joukkueita. Halutaan turvata omien menestys.

Onko kaikki käytös sosiaalisten normien puitteissa?

Rajanveto voi olla vaikeaa, mikä on erityisesti sosiaalisen normin sisällä. Hyvä nyrkkisääntö lienee kuitenkin, ettei kukaan ihminen ole tyhjä taulu. Mitä juuri sinä teet yksin kotona vapaailtana voi olla osa sosiaalista normia, jos vaikkapa katsoit paikallista lätkäottelua ja osallistut keskusteluun siitä. Tai jos sisustit kotiasi uusimman Glorian Koti & Viini -lehden pääartikkelin mukaiseksi, vaikkakin yksin, olit kuitenkin osana isompaa kuvaa. Näissä esimerkkitilanteissa toimittiin odotusten ja kirjoittamattomien sääntöjen mukaisesti.

Useimmat kohtaamiset omissa sosiaalisissa ympyröissä noudattavat varmasti suurimmaksi osaksi jotain tai joitakin normeja, ilman että ihmiset kovin tietoisesti edes niitä miettivät. (Lue aiheesta enemmän blogikirjoituksestamme Oletusasetukset.) Sanotaan päivää, kysytään kuulumiset, jutellaan ja hyvästellään lähtiessä. Meille luonnolliset käytöstavat ovat osa sosiaalisten normien koodistoa. Oletettavasti myös tunnettu filosofi Pentti Linkola noudattaa sosiaalisia normeja, vaikka useimmille hän on erityisen tuttu yhteiskunnallisista odotuksista poikkeavasta käytöksestä tai ajattelusta.

Onko sosiaaliselle normille ohituskaistaa?

Konsulttikielen lempifraasi on “Culture eats strategies for breakfast”. Vaikka fraasi on käytetty, on se myös ärsyttävän paikkansapitävä. Mikä tahansa ilmiö, asia tai tapa, joka on iskostunut vallitsevaan kulttuuriin, muuttuu hyvin sitkeäksi, piinaavaksi ja itsepintaiseksi, jos siitä halutaan eroon. Kysypä tätä keneltä tahansa organisaatiokulttuurin uudistajalta, parisuhdeterapeutilta tai kehittyvän lapsen vanhemmalta. Monet normit ovat kehittyneet vuosien (tai jopa vuosituhansien) saatossa, joten niiden murtaminen voi olla työlästä. Vaihtoehtona voi olla asenne ymmärtää sosiaalisen normin olemassaolo ja syy, ja sen jälkeen ohittaa se tietoisesti ja rohkeasti.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät lisäluettavaa sosiaalisista normeista Behavioraleconomics.com:in sivuilta.

Lauantaivideo!

Annetaan lopuksi itseäni huomattavasti viisaammaan ja kokeneemman selittää, mistä sosiaalisissa normeissa on kyse. Lavalle siis Michele Gelfand, Marylandin yliopiston professori ja psykologi puhumassa TEDx-tapahtumassa.

Opitko jotakin uutta sosiaalisista normeista? Nyt on oiva tilaisuus havainnoida omia läheisiä ja muita ihmisiä ympärillään, miten sosiaaliset normit ohjaavat meitä. Tee tänään jotain epätavallista ja seuraa sinua ympäröivien ihmisten reaktioita. Tai mieti, mikä on sinusta sosiaalisesti rohkeaa ja poikkeuksellista.

Mukavaa lauantaita kaikille!