Viikon ilmiö: Motivointi – rahan kanssa vai ilman?

Työntekijän huomioiva pomo pääsee halvemmalla

Raha ei ole ainoa tapa motivoida ihmisiä. Siihen voi riittää pelkkä myönteinen hymähdys, jos uskoo Duken yliopiston professorin, Dan Arielyn tutkimusta.

Ariely teki amerikkalaisen huippuyliopiston MIT:n opiskelijoiden keskuudessa kokeen,  jossa hän halusi tutkia, kuinka hyväksyntä motivoi ihmisiä suoriutumaan tehtävistään. Suoritetussa kokeessa opiskelijoille annettiin tehtäväksi löytää mahdollisimman monta kirjainparia satunnaisesti järjestettyjen kirjainten joukosta. Osallistujat saivat pienen palkkion jokaisesta palautetusta tehtäväpaperista. Palkkio kuitenkin pienentyi kierros kierrokselta. Arielya kiinnosti, kuinka kauan eri ryhmiin jaetut opiskelijat jatkaisivat eri tilanteissa tehtävien tekemistä.

Ensimmäisen ryhmän opiskelijoita pyydettiin kirjoittamaan nimensä valmiiseen tehtäväpaperiin.  Kun he ojensivat sen kokeen valvojalle, hän katsoi paperia ja hymähti myöntävästi. Toisessa ryhmässä opiskelijat eivät kirjoittaneet nimeään ja kun valvoja sai tehtäväpaperin, hän laittoi sen suoraan muiden tehtäväpaperien alla sanaakaan sanomatta. Kolmannessa ryhmässä valvoja laittoi palautetun tehtäväpaperin suoraan silppuriin ennen kuin antoi uuden tehtäväpaperin.

Ariely tarkasteli kokeen jälkeen, kuinka paljon palkkioita he maksoivat eri ryhmille. Paljastui, että ryhmälle, jonka tehtävät silputtiin, jouduttiin maksamaan kaksin verroin verrattuna ryhmään, jonka uurastus huomioitiin hyväksyvästi. Yllättävin tulos oli kuitenkin se, että ryhmää, jonka työn tulokset jätettiin huomiotta, piti kannustaa rahallisesti yhtä paljon kuin ryhmää, jonka paperit silputtiin.

Lisää lyhyitä kuvauksia Arielyn tutkimuksista ihmisten motivoimisesta löydät täältä.

Teksti: Markus Kanerva.

Videoita lauantain ratoksi

Lopuksi vielä pari Dan Arielyn videota, joissa hän puhuu lisää motivaatiosta.